Facilitați fiscale pentru donatori

       Donatorii, fie ei Persoane Juridice sau Persoane Fizice, pot beneficia de anumite facilităţi şi înlesniri fiscale pe care le vom detalia subsecvent.

Persoane juridice

       Companiile (contribuabili persoane juridice plătitoare de impozit pe profit) au posibilitatea de a direcţiona/acorda fără costuri suplimentare fonduri/bunuri/servicii prin acţiuni de sponsorizare, acte de mecenat precum şi pentru burse private.
       Apelând la o facilitate fiscală prevăzută la art. 21 (4) lit. p) din Codul Fiscal, fondurile/bunurile direcţionate/acordate nu reprezintă o cheltuială (un cost) suplimentară pentru companie. Cheltuielile de sponsorizare şi/sau actele de mecenat precum şi pentru acordarea de burse private (fonduri financiare, bunuri sau servicii) se scad din impozitul pe profit datorat şi achitat la stat.
       Cu alte cuvinte, fondurile suportate pentru astfel de acţiuni diminuează ulterior şi direct sumele ce trebuie achitate statului în contul impozitul pe profit.
       Condiţiile cumulative pentru a accesa această facilitate fiscală sunt:
– compania trebuie să fie plătitor de impozit pe profit;
– fondurile direcţionate trebuie să fie sub cea mai mică dintre limitele precizate mai jos:
1. 3 la mie din cifra de afaceri;
2. 20% din impozitul pe profit datorat.
       Acţiunile trebuie justificate prin acte juridice (contracte) încheiate potrivit prevederilor legale – Legea 32/1994 și Legea 376/2004.
       În plus, companiile pot sprijini campania noastră de colectare a formularelor cu direcţionarea a 2% din impozitul pe venit de la angajatii lor, persoane fizice, precum si prin desemnarea unei persoane care să strângă lunar donaţii sau cereri de participare ca voluntari din randul anjagajatilor pentru diverse proiecte.

Descarca de aici contractul de donaţie.

Persoane fizice

       Persoanele fizice pot face donaţii fără niciun cost completând declaraţia fiscală 230 şi depunând-o la administraţia financiară la care este arondata şi astfel direcţionând (conform legii) 2% din impozitul pe venit către Fundaţia "Sfântul Apostol Andrei"

Formularul 230 poate fi descărcat de aici.